De Big Data a Smart Data: Com aprofitar al màxim la informació

De Big Data a Smart Data: Com aprofitar al màxim la informació

Has sentit a parlar de Big Data i Smart Data? Sí, podríem pensar que són només un altre parell de paraules de moda en el món tecnològic, oi? Però, què passaria si et dic que aquests conceptes són essencials per al món empresarial actual? Doncs sí, ho són! I saps per què? Perquè d’ells depèn, en gran mesura, l’èxit de qualsevol empresa avui dia.

Estàs preparat per endinsar-te en l’emocionant món de Big Data i Smart Data? Segueix llegint per conèixer més i com pots convertir Big Data en Smart Data per treure el màxim profit de la informació.

Què és Big Data?

Quan parlem de Big Data, ens referim a grans conjunts de dades que són massa voluminosos i complexos per ser processats per mètodes d’anàlisi de dades tradicionals. T’has preguntat alguna vegada quantes dades es generen cada dia? Doncs, estem parlant de terabytes, petabytes i fins i tot exabytes de dades. Moltes dades.

Les dades poden provenir de diverses fonts com xarxes socials, transaccions de comerç electrònic, sensors d’IoT (Internet de les Coses), registres de transaccions, etc. L’anàlisi de Big Data pot revelar patrons, tendències i associacions que poden ser útils per a la presa de decisions en una empresa.

El repte del Big Data

Però, per què si les empreses tenen accés a tanta informació, moltes vegades no aconsegueixen prendre les decisions correctes? Doncs, aquí és on entra el repte del Big Data. Recordes quan eres petit i et demanaven netejar la teva habitació? El problema no era realment la neteja, sinó el no saber per on començar, oi? Alguna cosa similar passa amb el Big Data. La gran quantitat de dades pot resultar aclaparadora i, sense un enfocament correcte, pot ser difícil trobar les respostes que busques.

Benvingut al Smart Data!

Entra en escena el Smart Data. Aquesta és la informació de qualitat que s’extreu del Big Data després que s’ha processat, analitzat i organitzat. És com si finalment descobrissis la manera perfecta d’organitzar la teva habitació. En lloc de tenir un munt de roba a terra, ara tens tot organitzat en calaixos i estanteries i saps exactament on trobar els teus mitjons preferits, les camises de mudar i els pantalons curts.

El Smart Data transforma el caos i quantitat immensa de informació del Big Data en una estructura organitzada fàcil de llegir. Les empreses poden utilitzar aquesta informació per prendre decisions estratègiques i millorar les seves operacions.

Com convertir Big Data en Smart Data?

T’estaràs preguntant, “Això sona genial, però com converteixo el meu Big Data en Smart Data?” Excel·lent pregunta. Aquí et deixo una llista de passos que podries seguir:

  • Identificar els teus objectius: Abans de submergir-te en el mar de dades, has de tenir clar què esperes aconseguir. Estàs buscant formes d’incrementar les teves vendes? Vols millorar l’eficiència de les teves operacions? El teu objectiu guiarà els teus esforços d’anàlisi de dades i et permetrà veure més fàcilment la ruta que vols seguir.
  • Recollir les dades correctes: No totes les dades que reculls seran útils per als teus objectius. És important identificar i recollir les dades que realment necessites. Per exemple, si estàs intentant incrementar les teves vendes, és possible que vulguis recollir dades sobre les preferències dels teus clients, els seus hàbits de compra, etc.
  • Analitzar les dades: Aquí és on entra en joc la tecnologia d’anàlisi de dades. Amb les eines adequades, pots processar les teves dades per trobar patrons, tendències i correlacions. Els resultats d’aquesta anàlisi són els que constituiran el teu Smart Data.
  • Aplicar els resultats: Finalment, has d’aplicar els teus resultats. Després de tot, de què serveix tenir tota aquesta informació si no la utilitzes? Pots utilitzar els teus resultats per fer canvis a la teva empresa i assolir els teus objectius.

Exemples de la transformació de Big Data a Smart Data

Per fer això encara més clar, donem un cop d’ull a alguns exemples:

  • Netflix: La popular plataforma de streaming utilitza Big Data per rastrejar les activitats dels seus usuaris, com les sèries que veuen, les que abandonen, i com interactuen amb la plataforma. Després, aquesta informació es transforma en Smart Data perquè quan tu obris la teva aplicació t’apareguin pel·lícules i sèries similars al que has estat mirant fins al moment. D’aquesta manera s’assegura que quan hagis acabat la sèrie que estàs mirant, en comencis una del teu estil tot darrere i continuïs subscrit als seus serveis.
  • Amazon: El gegant del comerç electrònic recull informació sobre els productes que els clients compren, els que deixen al seu carret de la compra, les ressenyes que llegeixen, i més. Aquesta informació es converteix en Smart Data que Amazon utilitza per personalitzar les recomanacions de productes i millorar les vendes.

Entenent la diferència entre Big Data i Smart Data

És fàcil confondre Big Data i Smart Data, després de tot, tots dos tracten sobre l’ús d’informació per prendre decisions i formular estratègies. No obstant això, malgrat les seves semblances, hi ha diferències crucials que has d’entendre.

Big Data és només això, un grapat de dades massives que no tenen gaire valor si no es processen. És com tenir un llibre en una llengua que no entens. Pot tenir la resposta a totes les teves preguntes, però si no entens el que diu, no és d’ajuda.

Per altra banda, Smart Data és informació processada, analitzada, i organitzada que és rellevant i útil. És com tenir el mateix llibre traduït a la teva llengua. Ara, pots llegir, entendre, i utilitzar la informació que conté.

Per aprofundir una mica més, deixem clar les diferències entre Big Data i Smart Data, que podem desglossar en quatre components clau: origen de dades, quantitat versus qualitat, processament de dades i finalitat.

  • Origen de les dades: El Big Data es recull de nombroses fonts com ara xarxes socials, sensors d’IoT, transaccions comercials i més. D’altra banda, el Smart Data és una selecció processada d’aquest Big Data, centrada en les dades més rellevants per a un propòsit específic.
  • Quantitat vs Qualitat: El Big Data se centra en la quantitat, recollint la major quantitat de dades possible. El Smart Data, per contra, se centra en la qualitat, seleccionant i processant les dades més valuoses del conjunt de Big Data.
  • Processament de dades: El Big Data, pel seu propi volum i diversitat, requereix d’una tecnologia avançada per a la seva recollida i emmagatzematge. No obstant això, sovint es presenta desorganitzat i sense processar. En canvi, el Smart Data és el resultat d’un intens procés d’anàlisi, on es netegen, organitzen, i transformen les dades per obtenir informació accionable i útil.
  • Finalitat: El propòsit del Big Data és simplement recopilar i emmagatzemar una gran quantitat de dades. El Smart Data, en canvi, té una finalitat més clara: proporcionar una base sòlida per a la presa de decisions informades, basades en informació qualitativa, rellevant i útil.

Recorda, malgrat la mida del Big Data pugui ser impressionant, el que realment aporta valor és el Smart Data. Perquè, què faries amb un munt d’informació si no saps com fer-la servir eficientment? La clau és convertir aquest mar de Big Data en un llac tranquil i útil de Smart Data.

Per què és important aquesta diferència?

La distinció entre Big Data i Smart Data és fonamental per a qualsevol estratègia de negoci basada en dades. La realitat és que no importa quants de dades puguis recollir si no pots transformar-les en informació valuosa. Com diu el vell adagi: “No t’ofeguis en un mar de dades, neda en un llac d’informació”. En altres paraules, l’objectiu no hauria de ser tenir més dades, sinó tenir millors dades. I això, en essència, és el que significa passar de Big Data a Smart Data.

Estàs preparat per fer aquest canvi? La transformació de Big Data a Smart Data pot semblar desalentadora, però no et preocupis. Amb les eines i estratègies correctes, pots navegar per l’oceà de Big Data i arribar a les tranquil·les aigües de Smart Data. Bona sort en el teu viatge!